sobota, 26 stycznia 2013

LEKKO ORZEŹWIAJĄCE MUFFINKI

(Przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu - proporcje na 10 muffinek.)

SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 8 łyżek cukru,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 szkl. świeżego soku wyciśniętego z mandarynek lub pomarańczy.

WYKONANIE
Zaczynam od wsypania do miski składników suchych: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól, następnie dodaję składniki mokre: jogurt naturalny, oliwa z oliwek, jajko i na końcu świeży sok. Nie jest istotna kolejność dodawania składników, chodzi tylko o szybkie, aczkolwiek niedbałe połączenie. Ciasto nakładam do silikonowych papilotek i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C. Piekę ok. 20 min., aż muffinki się lekko zrumienią. Gdy ostygną polewam lukrem i obsypuję owocową posypką.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...