SKŁADNIKI:
- 25 dag mąki luksusowej typu 550,
- 2,5 dag drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki mleka 3,2 %,
- 1 jajko,
- 10 szt. suszonych śliwek,
- 6 kosteczek białej czekolady.
WYKONANIE
Zaczynam od posiekania suszonych śliwek i białej czekolady. Do mąki dodaję cukier, sól i drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Wyrabiam, po czym dodaję jajko, posiekane śliwki i białą czekoladę. Ponownie wyrabiam i zostawiam do wyrośnięcia. Nabieram małe porcje ciasta, obtaczam w mące i wykładam na blaszkę wyłożoną matą silikonową. Zanim oddam pracę piekarnikowi, smaruję bułeczki roztrzepanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C z termoobiegiem na ok. 15 min.
MÓJ KOMENTARZ
Bułeczki są przepyszne, idealne dla dzieci, ale przyznam, że u nas uwielbiają je wszyscy. :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz