WERSJA DLA DOROSŁYCH - MALIBU MOŻNA PODMIENIĆ NA JOGURT NATURALNY I DODAĆ KIELISZEK RUMU LUB AROMAT MIGDAŁOWY.
OBIE WERSJE GODNE POLECENIA I OBIE BARDZO SMACZNE;)
(Proporcje na formę o średnicy 24cm)
SKŁADNIKI:
- 300g startej na dużych oczkach cukinii,
- 200ml malibu (przepis na domowe malibu niżej),
- 200g cukru,
- 60g masła,
- 60ml oleju (np. KUJAWSKI),
- 2 stołowe łyżki miodu,
- 3 duże jajka,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej.
DODATKOWO
- cukier puder z wanilią i kardamonem lub sos czekoladowy (przepis niżej).
WYKONANIE
Do rondelka wrzucam masło, miód, wsypuję cukier, wlewam olej i rozpuszczam nie doprowadzając do zagotowania.
Odstawiam do przestygnięcia.
Wbijam całe jajka, wsypuję mąkę z sodą i kakao - mieszam na jednolitą konsystencję.
Następnie wlewam malibu i na samym końcu dokładam startą cukinię - wszystkie składniki mieszam specjalną łopatką do ciast (nie ma potrzeby miksowania tego ciasta, wyjdzie idealne;)).
Formę wykładam pergaminem, wlewam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C bez termoobiegu na ok. 50 minut, do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiam do całkowitego wystygnięcia, posypuję cukrem pudrem z wanilią i kardamonem lub polewam sosem czekoladowym.
SOS CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
- 100g czekolady deserowej lub gorzkiej,
- 100ml śmietanki 30%,
- 80g cukru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem (KAMIS).
Do rondelka wlewam mleko, wsypuję kakao, cukier kryształ, cukier z
wanilią i kardamonem oraz wrzucam połamaną czekoladę. Na bardzo małym
grzaniu podane produkty rozpuszczam - nie zagotowuję.
Cały czas mieszam, żeby składniki nie przywarły do dna. Zdejmuję z ognia
i wlewam śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Całość dokładnie mieszam,
wstawiam ponownie i na małym grzaniu ciągle mieszając trzymam aż sos
zacznie gęstnieć.
Sos podaję w formie polewy do ciast, do wszelkich deserów typu: lody, budyń, naleśniki z owocami itd.
MALIBU - CZYLI MLECZNY DRINK
SKŁADNIKI:
- 300ml spirytusu,
- 100ml przegotowanej ostudzonej wody,
- 150g wiórków kokosowych,
- 300ml mleka kokosowego (standardowa puszka),
- 520ml mleka skondensowanego, słodkiego (standardowa puszka),
- rozkruszone kostki lodu (ilość wg uznania),
- słomki;)
Do słoja wsypuję odmierzoną ilość wiórek kokosowych i zalewam
przegotowaną (zimną) wodą oraz spirytusem. Odstawiam na ok. 2 tygodnie
w ciemne miejsce.
Po tym czasie przez gazę (odradzam sito w tym przypadku) wyciskam z wiórek płyn.
Następnie do dużego naczynia wlewam kokosowe i zagęszczone mleko, wlewam także alkohol i miksuję.
Przelewam do wyparzonych wcześniej butelek (rozlewam do małych - 300ml),
wstawiam na ok. 1 godzinę do lodówki po czym podaję z rozkruszonymi
kostkami lodu i słomką.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Wygląda cudnie - czekolada i alkohol, idealne ciasto weekendowe :)
OdpowiedzUsuńJa polecam to ciasto na następny dzień, smaki idealnie się przegryzą...
OdpowiedzUsuńciekawostką taką jest, że alkohol nie jest zbytnio wyczuwalny, takie minimum pożądane...do tego sprężyste jakie lubię;)
Pozdrawiam - A.P.D.S!
A ile mąki trzeba dać do tego ciasta?
OdpowiedzUsuń