(Proporcje na formę o wym. 23 cm)
CIASTO
- 200g mąki tortowej (innej pszennej/pełnoziarnistej),
- 100g miękkiego masła,
- 2 żółtka,
- 50g cukru pudru.
DODATKOWO
- 300g śliwek (waga po odjęciu pestek).
KRUSZONKA
- 50g mąki pszennej,
- 50g cukru pudru,
- 50g masła,
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem.
Wszystkie składniki zagniatam i postępuję dalej jak z kruszonką.
WYKONANIE
Umyte śliwki, przekrawam na pół, pozbawiam pestek i odstawiam na swoją kolej.
Mąkę wsypuje na stolnicę, następnie cukier puder, dodaję masło i żółtka - szybko zagniatam po czym wykładam do formy, nakłuwam widelcem, układam śliwki, posypuje kruszonką.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 15 - 10 minut.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz