Bardzo czekoladowe, idealnie wilgotne, delikatne dla podniebienia z lekko wyczuwalną miętą, najlepsze następnego dnia gdy smaki się przegryzą (czekolada + mięta).
CIASTO BAJKA!
Polecam:)
(Proporcje na formę o wym. 24cm)
SKŁADNIKI:
- 3 duże, wiejskie jajka,
- 300g gorzkiej, ciemnej czekolady,
- 200g masła,
- 140g mąki tortowej,
- 160g cukru (drobnego),
- 10g świeżej, o przyjemnym zapachu mięty,
- 8g cukru waniliowego,
- szczypta soli.
DODATKOWO
- sos czekoladowy (przepis niżej).
WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania odpowiedniego garnka, w którym będę póżniej masę miksować.
Zatem wrzucam połamaną na kawałki czekoladę, dodaję posiekane masło, wsypuję cukier, cukier waniliowy i rozpuszczam nie doprowadzając do wrzenia.
Wyłączam grzanie, wrzucam drobno posiekane listki mięty i odstawiam do przestygnięcia.
Do chłodnej masy wbijam kolejno jajka i miksuję na małych obrotach, wsypuję mąkę i kontynuuję do połączenia składników.
Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 20 minut.
Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia, polewam sosem czekoladowym lub podaję w wersji pierwotnej (bez żadnej polewy/posypki).
SOS CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
- 100g czekolady deserowej lub gorzkiej,
- 100ml śmietanki 30%,
- 80g cukru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem (KAMIS).
WYKONANIE
Do rondelka wlewam mleko, wsypuję kakao, cukier kryształ, cukier z
wanilią i kardamonem oraz wrzucam połamaną czekoladę. Na bardzo małym
grzaniu podane produkty rozpuszczam - nie zagotowuję.
Cały czas mieszam, żeby składniki nie przywarły do dna. Zdejmuję z ognia
i wlewam śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Całość dokładnie mieszam,
wstawiam ponownie i na małym grzaniu ciągle mieszając trzymam aż sos
zacznie gęstnieć.
Sos podaję w formie polewy do ciast, do wszelkich deserów typu: lody, budyń, naleśniki z owocami itd.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Mięta i czekolada - połączenie idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMusiało bardzo ciekawie smakować :) Robiłam czekoladowe ciasteczka z miętą i były pyszne, więc brownie też by mi pewnie posmakowało :)
OdpowiedzUsuńPołączenie smaków doskonałe, w pierwszy dzień mięta delikatnie odczuwalna natomiast następnego dnia przyjemnie pieściła wszystkim podniebienia dlatego zachęcam do skorzystania z przepisu;)
OdpowiedzUsuńCiasto b.delikatne co dla mnie jest dodatkowym atutem;)
Pzdr.A.P.D.S!