SKŁADNIKI:
- 500g ugotowanego kalafiora,
- 50g mąki pszennej,
- 50g startego, żółtego sera (można więcej),
- 1 duże jajko,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- szczypta pieprzu,
- olej/oliwa z oliwek/smalec/smażenie beztłuszczowe z odp.patelnią (wg uznania),
- ręcznik papierowy.
WYKONANIE
Widelcem rozgniatam ugotowany, ostudzony kalafior. Dodaję starty ser, wsypuję mąkę, wbijam jajko oraz wsypuję przyprawy.
Mieszam do połączenia produktów.
Na rozgrzaną oliwą nakładam małe porcje (ok. 1 łyżka) ciasta i smażę na rumiano z dwóch stron.
Odsączam na papierowym ręczniku i póki ciepłe podaję z sosem pomidorowym.
SMACZNEGO!
Apetyczne te placuszki. Aż jestem ciekawa jak smakują :))
OdpowiedzUsuńKruszyno jeżeli lubisz same warzywo KALAFIOR to placuszki też powinny przypaść, tylko ja wolę z ostrzejszym serem i z większa ilością niż podałam w przepisie (wersja podana w przepisie była przeznaczona także dla dzieci, a one mają swoje potrzeby smakowe;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - A.P.D.S!