SKŁADNIKI:
- 3 duże, słodkie gruszki ,
- 2 łyżki orzechów laskowych (mogą być włoskie),
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 2 łyżki rodzynek,
- ok. 150g sera śmietankowego,
- 1 czubata łyżka śmietany 18%,
- laska wanilii,
- ok. 2 łyżki brązowego cukru.
WYKONANIE
Zaczynam od umycia, wysuszenia w ręczniku papierowym gruszek.
Następna czynność to wydrążenie gniazd nasiennych, pomagam sobie łyżeczką do lodów w taki sposób, żeby całość gruszki została zachowana.
Mieszam orzechy, rodzynki, żurawinę ze sobą po czym napełniam każdą gruszkę indywidualnie.
Układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C bez termoobiegu na ok. 25 - 30 minut (czas pieczenia zależy od dojrzałości owoców).
W tym czasie przygotowuję ser, przekładam do miseczki, dodaję wanilię, cukier, śmietanę - mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji.
Układam gruszki na talerzu, a na nie wykładam waniliowy ser.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
wyglądają pysznie:) chcę jedną:)
OdpowiedzUsuń