środa, 23 października 2013

ZAPIEKANE GRUSZKI Z ŻURAWINĄ, RODZYNKAMI, ORZECHAMI PODANE Z SEREM WANILIOWYM

SKŁADNIKI:
- 3 duże, słodkie gruszki ,
- 2 łyżki orzechów laskowych (mogą być włoskie),
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 2 łyżki rodzynek,
- ok. 150g sera śmietankowego,
- 1 czubata łyżka śmietany 18%,
- laska wanilii,
- ok. 2 łyżki brązowego cukru.

WYKONANIE
Zaczynam od umycia, wysuszenia w ręczniku papierowym gruszek.
Następna czynność to wydrążenie gniazd nasiennych, pomagam sobie łyżeczką do lodów w taki sposób, żeby całość gruszki została zachowana.
Mieszam orzechy, rodzynki, żurawinę ze sobą po czym napełniam każdą gruszkę indywidualnie.
Układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C bez termoobiegu na ok. 25 - 30 minut (czas pieczenia zależy od dojrzałości owoców).
W tym czasie przygotowuję ser, przekładam do miseczki, dodaję wanilię, cukier, śmietanę - mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji.
Układam gruszki na talerzu, a na nie wykładam waniliowy ser.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...