SKŁADNIKI:
- 2 kg śliwek,
- 6 stołowych łyżek cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- laska wanilii,
- 1 plasterek cytryny ze skórką.
WYKONANIE
Do garnka wrzucam umyte, pozbawione pestek śliwki, zasypuję cukrem, dodaję też wanilię, tłuczony cynamon, plasterek cytryny ze skórką (wcześniej cytrynę porządnie myję).
Na bardzo małym ogniu trzymam przez prawie 2
godziny do momentu zmniejszenia objętości i zdecydowanego zgęstnienia.
Przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i jak wszelkie konfitury tak
powidła odwracamy do góry dnem na ok. 15 minut. Zimne słoiczki ustawiamy
na półce w spiżarni;)
Powidła są bardzo pyszne, świetne do pieczywa, świetne w duecie z suchymi waflami, świetne do przełożenia pierników, a także świetne w podaniu ze zwykłymi ciastkami typu herbatniki.
Szczerze polecam;))
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz