MARYNATA Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
- 3 łyżki powideł śliwkowych (przepis niżej),
- 1 łyżka oliwy z oliwek np. EXTRA VIRGIN,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne.
Przygotowaną marynatę odstawiam na 30 minut żeby nabrała "mocy".
DODATKOWO
- 600g ładnych, chudych żeberek,
- oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
WYKONANIE
Osuszone żeberka kroję (2 - 3 kostki), nacieram solidnie marynatą i odstawiam na 12 godzin do lodówki.
Układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 minut, pod koniec pieczenia odkrywam pokrywę i daje im na zrumienienie ok. 8 minut.
Tak pyszne żeberka podaję np. z pieczonymi ziemniakami w ziołach (więcej przepisów dotyczących podania ziemniaków na rożne sposoby szukaj w sektorze - ZIEMNIAKI).
PIECZONE ZIEMNIAKI W ZIOŁACH
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżeczka oliwy do posmarowania formy,
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka papryki łagodnej (jeżeli lubimy potrawy bardziej pikantne -
nie jest też dla małych dzieci - 1 łyżeczka papryki pikantnej).
WYKONANIE
Przygotowuję blachę, wykładam folię aluminiową i cieniutko smaruję oliwą
(1 łyżeczka). Obrane i przekrojone na 4 części ziemniaki gotuję ok 5 -
10 minut (zależy od gatunku ziemniaków, mają być jeszcze twarde w
środku). Do naczynka wlewam oliwę z oliwek, sos sojowy, i pozostałe
składniki. Mieszam. Ziemniaki wykładam na stolnicę i nacieram starannie
oliwą z ziołami następnie układam na natłuszczonej blasze. Wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.30 - 40 minut w zależności
czy chcemy mniej czy bardziej przypieczone. Pieczone ziemniaki z ziołami
podaję do dań mięsnych. Są pyszne!
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
super żeberka. U mnie wczoraj były skrzydełka w marynacie z powideł śliwkowych :)
OdpowiedzUsuń