SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków w łupinach (średniej wielkości),
- 4 łyżki oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN,
- 1 stołowa, płaska łyżka soli gruboziarnistej,
- 1 łyżka czosnku granulowanego,
- 3 łyżki kaszy kukurydzianej (można podmienić na bułkę tartą, nam smakuje bardziej z kaszą),
- 1 łyżka lubczyku (suszonego),
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka bazylii,
- 1/2 łyżki cynamonu,
- 1/3 łyżki ostrej papryki.
WYKONANIE
Wyszorowane ziemniaki przekrawam na pół i jeszcze raz na pół i raz jeszcze na pół.
Rozkładam na papierowym ręczniku w celu osuszenia, przekładam do dużej miski, polewam oliwą z oliwek i wsypuję przyprawy, które wcześniej ze sobą łączę - wszytko bardzo dokładnie mieszam, starannie wmasowując wszystkie dodatki w ziemniaki.
Układam na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 30 minut.
Podaję np. z pieczonymi udkami/rybą, surówką oraz ulubionymi sosami.
Jeżeli podaję z rybą to proponuję sos tzatziki, jeżeli z pieczonymi udkami łagodny sos pomidorowy/czosnkowy (łódeczki są pikantne).
SOS TZATZIKI
SKŁADNIKI:
- jogurt grecki (200g),
- serek WIELUŃ - MÓJ ULUBIONY (200g),
- ogórek zielony (150g),
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 1 łyżka drobno pokrojonego koperku,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- sól morska wg uznania (użyłam 1/3 łyżeczki),
- pieprz kolorowy (użyłam 1/3 łyżeczki).
WYKONANIE
Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Zlewam nadmiar
soku. Do miseczki dodaję serek, jogurt, czosnek przeciśnięty przez
praskę, starty ogórek, koperek, ocet jabłkowy i mieszam na jednolitą
konsystencję. Doprawiam do smaku. Jeżeli przed przygotowaniem sosu
tzatziki podałam schłodzony serek i jogurt to sos mogę podać tuż po
wykonaniu, natomiast jeżeli serek i jogurt miały temperaturę pokojową to
wstawiam do lodówki na ok. 40 minut
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Uwielbiam takie ziołowe ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńU nas także są zawsze mile widziane, to jest wersja naprawdę pikantna i należy to mieć na uwadze tym bardziej gdy do konsumpcji przystąpią dzieci.
OdpowiedzUsuńW mojej rodzinie jest równa podzielność..część decyduje się na łagodne, część na pikantne;-))
Pozdrawiam - A.P.D.S!