SKŁADNIKI:
- 800g żeberek,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki gęstego, naturalnego miodu,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu.
Wszystkie właściwe składniki umieszczam w naczynku i mieszam do połączenia ze sobą.
DODATKOWO
- sól do natarcia mięsa przed nałożeniem marynaty,
- oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
WYKONANIE
Osuszone żeberka kroję (2 - 3 kostki), nacieram solidnie marynatą i odstawiam na 12 godzin do lodówki.
Układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 minut, pod koniec pieczenia odkrywam pokrywę i daje im na zrumienienie ok. 8 minut.
Tak
pyszne żeberka podaję np. z pieczonymi ziemniakami w ziołach (więcej
przepisów dotyczących podania ziemniaków na rożne sposoby szukaj w
sektorze - ZIEMNIAKI).
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz