(Proporcje na formę o wym. 24x28cm)
SKŁADNIKI:
- 300g startej na dużych oczkach dyni,
- 300g mąki pszennej,
- 200g cukru + 2 łyżki miodu,
- 100g masła,
- 60ml oleju,
- 4 łyżki naturalnego jogurtu,
- 3 duże jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- aromat waniliowy,
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- garść siekanych pestek dyni.
WYKONANIE
Masło, olej, cukier, miód rozpuszczam w rondelku na małym grzaniu. Odstawiam do przestygnięcia.
Dodaję rozmącone jajka, jogurt i pozostałe składniki suche. Wszystko dokładnie mieszam i na samym końcu wrzucam startą dynię i siekane pestki.
Tak przygotowaną masę wykładam do formy wyłożonej pergaminem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C bez termoobiegu na ok. 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
ciasto dyniowe widzę, że króluje na blogach:)
OdpowiedzUsuń