Zapraszam do wypróbowania MIRUNY W SOSIE ŚMIETANOWYM - delikatne, smaczne danie nawet dla tych, którzy nie przepadają ogólnie za rybami, podane z tym sosem powinno trafić(!)
Z pewnością pojawi się nie jedna prośba - dokładkę...;-))
SKŁADNIKI:
- 400g filetu z miruny,
- 2 - 3 stołowe łyżki oleju,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 3/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej.
SOS ŚMIETANOWY Z NATKĄ PIETRUSZKI
- 250g kwaśnej śmietany,
- 1/2 natki pietruszki,
- 1 duże jajko,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej.
WYKONANIE
Rybę opłukuję, wycieram ręcznikiem papierowym, nacieram sola i pieprzem cytrynowym.
Odstawiam na 15 minut.
Rozgrzewam tłuszcz na patelni, obsypuję mąką i smażę z dwóch stron.
W tym czasie wlewam śmietanę do miseczki, wbijam jajko - roztrzepuję widelcem.
Dodaję posiekaną świeżą nać pietruszki, sól - mieszam.
Gotową rybę przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam sosem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C bez termoobiegu na ok. 10 minut.
Podaję póki gorące.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Uwielbiam mirunę;)
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze czegoś takiego:)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie Justyno musisz stratę nadrobić - świetna kompozycja ryba + sos śmietanowy (jeden z moich ulubionych oczywiście podanych na ciepło w duecie z rybą, drugim jest sos chrzanowy podany na zimno;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam