SKŁADNIKI:
- 350g solonych śledzi (wcześniej wymoczonych w zimnej wodzie w celu pozbycia się z nich soli - u mnie trwało to ok. 2 godz., trzykrotnie zmieniałam wodę),
- 1 spore jabłko (ok.150g),
- 4 korniszony (ok. 120g),
- 1 mała czerwona cebulka (ok.60g),
- 10 szt. ciemnych oliwek,
- 3 łyżki stołowe konserwowej kukurydzy,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki naturalnego jogurtu,
- 1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- sól (ilości nie podam, zależy jak bardzo słone są śledzie - ja dodałam 1/3 łyżeczki, można pominąć).
WYKONANIE
Wymoczone śledzie kroję w cienkie paseczki, tak samo traktuję cebulę.
korniszony, obrane jabłko, pozbawione gniazd nasiennych ścieram na tarce o grubych oczkach.
Oliwki kroję w paseczki.
Kukurydzę odsączam na sicie.
Wszystkie wymienione produkty umieszczam w misce.
Dokładam majonez, jogurt i pozostałe dodatki smakowe - mieszam.
Sprawdzam smak czy mi odpowiada.
Najlepsza podana schłodzona z chrupkim pieczywem.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz