piątek, 8 listopada 2013

TORT BRZOSKWINIOWY/ANANASOWY Z MASCARPONE, BIAŁĄ CZEKOLADĄ, KRAKERSAMI

To czy tort przygotujemy w dniu, w którym zamierzamy podać czy dzień wcześniej zależy indywidualnie od PAŃSTWA.
Nie jestem obiektywna w ocenie, zdania są podzielone, jedni chwalą wyczuwalne, chrupiące krakersiki inni wolą tort następnego dnia gdy zmiękną i smaki się przegryzą.
Ocena ogólna wszystkich potencjalnych wyjadaczy - jest pyszny;)


(Proporcje na formę o średnicy 24 x 28cm)

BISZKOPT RZUCANY Z 6 JAJEK
- 6 jajek,
- 240g cukru,
- 120g mąki pszennej,
- 120g mąki ziemniaczanej.

Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu gorący biszkopt opuszczam z wysokości 60 - 100 cm na podłogę (za pierwszym podejściem opuściłam z 50cm, przy drugim pieczeniu opuściłam z 60cm, przy trzecim podejściu opuściłam ze 100cm - uznając, że przepis jest godny opublikowania:)) Po opuszczeniu, uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.
Przekrawam na 3 równe części.

MASA SEROWO - ŚMIETANOWA
- 500ml śmietanki 30%,
- 500g serka mascarpone,
- 200g drobnego cukru,
- laska wanilii,
- 100g białej czekolady,
- 100ml gorącej wody + 3 płaskie łyżki żelatyny.

DODATKOWO
- 100g mini krakersów,
- duża puszka brzoskwiń/ananasów,
- 200g białej czekolady,
- syrop do nasączenia.

Odsączam owoce z puszki (syropu nie wylewam - wykorzystam do nasączenia), kroję w mniejsze części typu: kostka/paseczki.
Budowę tortu rozpoczynam od obfitego nasączenia każdej części ciasta.
Żelatynę rozprowadzam w gorącej wodzie, odstawiam do przestygnięcia.
Mascarpone ucieram z cukrem, wanilią. Wlewam śmietankę (nie ubijam), wsypuję startą (100g) białą czekoladę.
Wszystko starannie mieszam do połączenia składników.
Wlewam płynną, ostudzoną żelatynę i ponownie mieszam.
I od tej pory działam bardzo szybko, masa zacznie tężeć.
Masę serową dzielę na dwie części, 3/4 wykorzystam do przełożenia, resztę przekładam do osobnej miseczki.
Na każdy nasączony płat nakładam masę, rozprowadzam równo po całej powierzchni, układam pokrojone owoce i ok. 50g krakersów na każdą cześć.
Gdy nałożę już trzecią część wykorzystuję masę serową, którą wcześniej odłożyłam,
Smaruję wierzch i boki.
Posypuję startą białą czekoladą (200g).
Wstawiam do chłodnego miejsca.

SMACZNEGO!


1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...