PSTRĄG - jedna z moich ulubionych ryb, z drugim miejscem po łososiu;)
Pstrąg charakteryzuje się bardzo delikatnym mięsem, niezwykle smacznym.
Dla ciekawostki podam, że zawiera mało tłuszczu;)
Pstrągi przygotowuję na kilka sposobów, oto pierwszy z nich - uniwersalny z masłem czosnkowym i zarazem najprostszy sposób na jego przygotowanie i podanie;))
SKŁADNIKI:
- 2 pstrągi (wypatroszone - gotowe można kupić np. w sklepie rybnym),
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- ok. 1 łyżka soku z cytryny.
MASŁO CZOSNKOWE
- 2 - 3 łyżki masła,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej.
WYKONANIE
Wypatroszone pstrągi opłukuję, wycieram ręcznikiem papierowym.
Nacieram zewnątrz z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym.
Skrapiam sokiem z cytryny.
Odstawiam na 30 minut.
Nagrzewam piekarnik do 200° C bez termoobiegu.
Do masła o temp. pokojowej dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypuje sól - mieszam do połączenia.
Do wewnątrz każdej ryby wkładam po połowie przygotowanego masła czosnkowego.
Każdą rybę indywidualnie zawijam w folię aluminiową.
Układam paczuszki "zawinięciem" do góry tak by masło nie wyciekło podczas dochodzenia ryby, wstawiam i trzymam w piekarniku ok. 30 minut.
Po tym czasie, odwijam paczuszkę i trzymam kolejne 10 minut do lekkiego przyrumienienia.
Podaję z opieczonym pieczywem/ziemniakami z grilla i zestawem surówek.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
pycha:) moja ulubiona wersja pstrąga:)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony sposób na pstrąga!
OdpowiedzUsuńnajlepszy sposób podania!
OdpowiedzUsuń