(Proporcje na keksówkę o wym. 12x25cm)
SKŁADNIKI:
- 150g masła,
- 150g cukru pudru,
- 15g cukru waniliowego,
- 230g mąki pszennej,
- 100g mieszanki (smażona skórka pomarańczowa/daktyle/figi/rodzynki/migdały/orzechy łuskane),
- 3 duże jajka,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30ml (kieliszek) wytrawnego wina.
WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 180° C bez termoobiegu.
Masło ucieram z cukrem pudrem (wsypuję stopniowo), dodaję żółtka - kontynuuję ucieranie.
Do utartej masy wlewam wino, wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodaję ubite na sztywno białka - delikatnie mieszam do połączenia.
Na końcu wsypuję mieszankę.
Gotową masę przekładam do keksówki i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 40 - 50 minut do "suchego patyka".
SMACZNEGO!
sobota, 16 listopada 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
wspanialy moj ulubiony
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńprosty i niezawodny;))
OdpowiedzUsuń