sobota, 16 listopada 2013

KEKS

(Proporcje na keksówkę o wym. 12x25cm)

SKŁADNIKI:
- 150g masła,
- 150g cukru pudru,
- 15g cukru waniliowego,
- 230g mąki pszennej,
- 100g mieszanki (smażona skórka pomarańczowa/daktyle/figi/rodzynki/migdały/orzechy łuskane),
- 3 duże jajka,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30ml (kieliszek) wytrawnego wina.

WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 180° C bez termoobiegu.
Masło ucieram z cukrem pudrem (wsypuję stopniowo), dodaję żółtka - kontynuuję ucieranie.
Do utartej masy wlewam wino, wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodaję ubite na sztywno białka - delikatnie mieszam do połączenia.
Na końcu wsypuję mieszankę.
Gotową masę przekładam do keksówki i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 40 - 50 minut do "suchego patyka".

SMACZNEGO!

3 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...