poniedziałek, 11 listopada 2013

ROGALIKI Z NADZIENIEM

11 LISTOPADA - imieniny MARCINA;)
Co się z tym dniem wiąże?
- ROGALE MARCIŃSKIE!
Mam predylekcję do przygotowanych z ciasta półfrancuskiego z białym makiem i bakaliami (zwłaszcza do orzeszków i skórki pomarańczowej;)) - i takie z czasem na blogu ANITA PODAJE DO STOŁU! się pojawią;-)
...tymczasem dzisiaj zapraszam do prostszego przepisu na ciasto, które uzupełnione ulubionym nadzieniem (u nas nutellą) wywoła nie jeden uśmiech;-))

SKŁADNIKI:
- 500g mąki,
- 250g palmy z murzynkiem,
- 16g cukru waniliowego,
- 50g świeżych drożdży,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki śmietany,
- 1 łyżka cukru,
- opcjonalnie powidła śliwkowe, masa makowa, masło czekoladowe itd,
- cukier puder z wanilią, polewa czekoladowa, lukier.

WYKONANIE
Do kubeczka wlewam śmietanę, wsypuję cukier i dodaję drożdże - mieszam i odstawiam do ruszenia rozczynu.
Na stolnicę wsypuję mąkę, cukier waniliowy, dodaję palmę posiekaną na drobne kosteczki, wbijam całe jajka, wlewam rozczyn - wyrabiam, wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie rozwałkowuję, wycinam szklanką koła, nakładam przygotowany farsz i zawijam rogaliki.
Układam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C z termoobiegiem i piekę na złoty kolor.
Posypuje cukrem pudrem z wanilią lub polewam lukrem.
Podaję;)

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Super, szukałam takiego przepisu :) Bardzo podoba mi się Twoj blog.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...