SMACZNY MIODOWNIK DO PRZYGOTOWANIA NA KILKA DNI PRZED PLANOWANYM PODANIEM, NAJLEPSZY PO 2 - 3 DNIACH;)
(Proporcje na keksówkę o wym. 12x25cm)
SKŁADNIKI:
- 250g miodu,
- 250g mąki pszennej,
- 100g cukru,
- 100g masła,
- 100g posiekanych orzechów włoskich,
- 100ml mleka,
- 3 małe jajka,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 2 goździki,
- 2 kulki jałowca,
- 2 kulki ziela angielskiego,
GOŹDZIKI, ZIELE, JAŁOWIEC ZMIELIĆ/UTŁUC.
WYKONANIE
Do rondelka wlewam miód - rumienię. Odstawiam z ognia wlewam mleko, wsypuje cukier - mieszam.
Gdy produkty rozpuszczą się, dodaję masło, ziele, goździki, jałowiec, cynamon, orzechy - mieszam i odstawiam do przestygnięcia.
Wbijam żółtka (białka zostawiam do ubicia), wsypuję mąkę, sodę, na samym końcu dodaję ubitą na sztywno pianę z białek - delikatnie mieszam do połączenia.
Przygotowane ciasto przelewam do keksówki, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C z termoobiegiem na ok. 50 minut.
Po upieczeniu pozostawiam do całkowitego wystygnięcia, podaję w pierwotnym wykonaniu bez żadnej polewy.
Miodownik można przygotować kilka dni wcześniej (np. 3 - 5 dni)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Zrobię ;D
OdpowiedzUsuńFajne i proste ciacho, lubię takie :) Zapraszam też do siebie na proste ciasto makowo-kokosowe :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:) też się do niego przymierzam w tym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńTaaak - święta co raz bliżej, a miodownik lub piernik to jedno z wymaganych wypieków w mojej rodzinie oczywiście podczas ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA;)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za komentarze.
Pozdrawiam;-))