niedziela, 24 listopada 2013

NUGGETSY Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI (SOCZYSTE;))

SKŁADNIKI:
- 800g filetu z kurczaka/indyka (waga obejmuje 2 duże piersi np. z kurczaka),
- 4 łyżki gęstej śmietany 12%,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki curry.
DODATKOWO
- olej do smażenia,
- ręcznik papierowy.

PANIERKA
- 200g płatków kukurydzianych - CORN FLAKES,
- 1 łyżka kurkumy,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.

WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania panierki.
Wszystkie produkty wsypuję do pojemnika blendera/robota wielofunkcyjnego w zależności jakim "urządzeniem" dysponujemy, zamykam pokrywkę i miksuję na tzw. mączkę.
Panierka gotowa.
Umyte, pozbawione chrząstek, błonek mięso kroję w dowolnej długości paski.
Do mięsa wsypuję kolejno dodatki smakowe oraz śmietanę - wmasowuję w mięso.
Wstawiam do lodówki pod przykryciem na minimum 2 godziny.
Każdy pasek mięsa obtaczam w panierce, lekko tę panierkę dociskam po czym smażę w rozgrzanym, głębokim tłuszczu z dwóch stron na złocisty kolor.
Odsączam każdy 'kęs' na papierowym ręczniku.
Podaję z ulubionymi sosami: czosnkowym, serowym lub słodko - kwaśnym (propozycje dipów niżej).

DIP Z CHILI, Z CZOSNKIEM, Z FETĄ
- serek WIELUŃ - MÓJ ULUBIONY (100g),
- jogurt grecki (100g),
- ser feta (50g),
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- papryczka chili.

WYKONANIE
Do miseczki dodaję ser feta, serek, jogurt, czosnek, papryczkę chili (wcześniej myję i usuwam pestki) - dokładnie mieszam. Podaję do wszystkiego, serwowanego z grilla tzn. do mięsa, do kiełbasek, do warzyw, do grzanek, do pieczonych ziemniaków.

 SOS CZOSNKOWY
- 180g naturalnego jogurtu,
- 3 łyżki sera MÓJ ULUBIONY -  WIELUŃ,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek z bazylią,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu białego.

WYKONANIE
Obrane ząbki czosnku zawijam w foli aluminiowej i wkładam do nagrzanego piekarnika do 200° C na 4 minuty. W tym czasie pozostałe składniki takie jak: serek, jogurt, oliwa z bazylią, sok z limonki, przyprawy, umieszczam w pojemniku blendera. Następnie dokładam czosnek i całość miksuję na jednolitą, gęstą masę. Sos gotowy do spożycia.


SMACZNEGO!

2 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...