Dzisiaj przedstawiam delikatną, lekko wilgotną propozycję do tego prostą w przygotowaniu i zarazem pyszną - idealną na niedzielne popołudnie.
Połączenie powideł śliwkowych, maku i rumu nadaje ciastu ciekawego smaku do tego przełamanie polewą z białej czekolady trafia w najbardziej wymagające podniebienia.
(Proporcje na formę o wym. 24x28cm)
CIASTO
- 200ml powideł śliwkowych,
- 50ml rumu,
- 70ml oleju,
- 50g suchego maku,
- 200g mąki pszennej,
- 140g cukru,
- 8g cukru waniliowego,
- 2 łyżki śmietany kwaśnej,
-3/4 łyżeczki sody oczyszczonej.
POLEWA
- 100g białej czekolady,
- 6 łyżek gęstej śmietany 12%.
WYKONANIE
Do powideł wlewam rum - mieszam.
Jajka miksuję z cukrem, cukrem waniliowym, dodaje stopniowo jogurt, olej, mąkę z sodą, na końcu powidła z rumem - wszystko starannie miksuję.
Przekładam masę do formy, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C z termoobiegiem na ok. 25 minut.
Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.
Do rondelka wlewam śmietanę i podgrzewam, wrzucam połamaną białą czekoladę mieszam do uzyskania płynnej konsystencji. Nie doprowadzam do wrzenia.
Polewą smaruję ciasto.
Pozostawiam do zastygnięcia, porcjuję i podaję.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Ciasto z białą czekoladą musi być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń