środa, 27 listopada 2013

MIĘSNE OPONKI OWINIĘTE CIASTEM FRANCUSKIM

(Proporcje na ok. 12 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 550g mięsa wołowo - wieprzowego,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 1 małe jajko,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki świeżo startej bułki,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki.
DODATKOWO
- tłuszcz do smażenia,
- ręcznik papierowy,
- 235g ciasta francuskiego.

PANIERKA
- 200g płatków kukurydzianych - CORN FLAKES,
- 1 łyżka kurkumy,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.

WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania panierki.
Wszystkie produkty wsypuję do pojemnika blendera/robota wielofunkcyjnego w zależności jakim "urządzeniem" dysponujemy, zamykam pokrywkę i miksuję na tzw. mączkę.
Następnie wyciągam z zamrażalnika ciasto francuskie, rozkładam w celu uzyskania temperatury pokojowej a sama w tym czasie przygotowuję masę mięsną.
Do mięsa dodaję wszystkie dodatki smakowe, wbijam jajko, wsypuje bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki - całość dokładnie wyrabiam.
Nabieram po 1 stołowej łyżce masy, formuję tzw. kulkę, układam na stolnicy i robię w każdej dziurkę tworząc oponkę.
Obtaczam w panierce i smażę na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
Odsączam na papierowym ręczniku i pozostawiam do przestygnięcia.
Z ciasta francuskiego wycinam 9 pasków jednakowej szerokości, następnie każdy z nich dzielę jeszcze na 4 części.
Na jedną oponkę przeznaczam 3 paseczki, owijam, dociskam do mięsa.
Układam w naczyniu żaroodpornym.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 20 minut.
Podaję z ulubionym zestawem surówek.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...