(Proporcje na ok. 20 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 500g ziemniaków,
- 500g dyni,
- 1 mała czerwona cebulka,
- 3 stołowe łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- olej/oliwa z oliwek.
WYKONANIE
Obrane, opłukane ziemniaki, dynie, cebule ścieram na tarce o dużych oczkach.
Zlewam nadmiar powstałego soku, wbijam jajko, wsypuję mąkę i dodatki smakowe.
Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji (masa być luźna).
Nakładam po łyżce masy na patelnie.
Smażę cienkie placki na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
Odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję z ulubionymi sosami np. pomidorowo - paprykowym.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz