wtorek, 5 listopada 2013

CIASTO DYNIOWE

(Proporcje na formę o wym. 24x28cm)

SKŁADNIKI:
- 300g startej na dużych oczkach dyni,
- 300g mąki pszennej,
- 200g cukru + 2 łyżki miodu,
- 100g masła,
- 60ml oleju,
- 4 łyżki naturalnego jogurtu,
- 3 duże jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- aromat waniliowy,
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- garść siekanych pestek dyni.

WYKONANIE
Masło, olej, cukier, miód rozpuszczam w rondelku  na małym grzaniu. Odstawiam do przestygnięcia.
Dodaję rozmącone jajka, jogurt  i pozostałe składniki suche. Wszystko dokładnie mieszam i na samym końcu wrzucam startą dynię i siekane pestki.
Tak przygotowaną masę wykładam do formy wyłożonej pergaminem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C bez termoobiegu  na ok. 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka.

SMACZNEGO!

1 komentarz: