poniedziałek, 18 listopada 2013

MIODOWNIK

SMACZNY MIODOWNIK DO PRZYGOTOWANIA NA KILKA DNI PRZED PLANOWANYM PODANIEM, NAJLEPSZY PO 2 - 3 DNIACH;)

(Proporcje na keksówkę o wym. 12x25cm)

SKŁADNIKI:
- 250g miodu,
- 250g mąki pszennej,
- 100g cukru,
- 100g masła,
- 100g posiekanych orzechów włoskich,
- 100ml mleka,
- 3 małe jajka,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 2 goździki,
- 2 kulki jałowca,
- 2 kulki ziela angielskiego,
GOŹDZIKI, ZIELE, JAŁOWIEC ZMIELIĆ/UTŁUC.

WYKONANIE
Do rondelka wlewam miód - rumienię. Odstawiam z ognia wlewam mleko, wsypuje cukier - mieszam.
Gdy produkty rozpuszczą się, dodaję masło, ziele, goździki, jałowiec, cynamon, orzechy - mieszam i odstawiam do przestygnięcia.
Wbijam żółtka (białka zostawiam do ubicia), wsypuję mąkę, sodę, na samym końcu dodaję ubitą na sztywno pianę z białek - delikatnie mieszam do połączenia.
Przygotowane ciasto przelewam do keksówki, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C z termoobiegiem na ok. 50 minut.
Po upieczeniu pozostawiam do całkowitego wystygnięcia, podaję w pierwotnym wykonaniu bez żadnej polewy.
Miodownik można przygotować kilka dni wcześniej (np. 3 - 5 dni)

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Fajne i proste ciacho, lubię takie :) Zapraszam też do siebie na proste ciasto makowo-kokosowe :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ciacho:) też się do niego przymierzam w tym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taaak - święta co raz bliżej, a miodownik lub piernik to jedno z wymaganych wypieków w mojej rodzinie oczywiście podczas ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA;)
    Dziękuję wszystkim za komentarze.
    Pozdrawiam;-))

    OdpowiedzUsuń