czwartek, 14 listopada 2013

PSTRĄG ZAPIEKANY Z MASŁEM CZOSNKOWYM

PSTRĄG - jedna z moich ulubionych ryb, z drugim miejscem po łososiu;)
Pstrąg charakteryzuje się bardzo delikatnym mięsem, niezwykle smacznym.
Dla ciekawostki podam, że zawiera mało tłuszczu;)
Pstrągi przygotowuję na kilka sposobów, oto pierwszy z nich - uniwersalny z masłem czosnkowym i zarazem najprostszy sposób na jego przygotowanie i podanie;))

SKŁADNIKI:
- 2 pstrągi (wypatroszone - gotowe można kupić np. w sklepie rybnym),
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- ok. 1 łyżka soku z cytryny.

MASŁO CZOSNKOWE
- 2 - 3 łyżki masła,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej.

WYKONANIE
Wypatroszone pstrągi opłukuję, wycieram ręcznikiem papierowym.
Nacieram zewnątrz z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym.
Skrapiam sokiem z cytryny.
Odstawiam na 30 minut.
Nagrzewam piekarnik do 200° C bez termoobiegu.
Do masła o temp. pokojowej dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypuje sól - mieszam do połączenia.
Do wewnątrz każdej ryby wkładam po połowie przygotowanego masła czosnkowego.
Każdą rybę indywidualnie zawijam w folię aluminiową.
Układam paczuszki "zawinięciem" do góry tak by masło nie wyciekło podczas dochodzenia ryby, wstawiam i trzymam w piekarniku ok. 30 minut.
Po tym czasie, odwijam paczuszkę i trzymam kolejne 10 minut do lekkiego przyrumienienia.
Podaję z opieczonym pieczywem/ziemniakami z grilla i zestawem surówek.

SMACZNEGO!

3 komentarze: