niedziela, 10 listopada 2013

PYSZNE NIEDZIELNE CIASTO

Dzisiaj przedstawiam delikatną, lekko wilgotną propozycję do tego prostą w przygotowaniu i zarazem pyszną - idealną na niedzielne popołudnie.
Połączenie powideł śliwkowych, maku i rumu nadaje ciastu ciekawego smaku do tego przełamanie polewą z białej czekolady trafia w najbardziej wymagające podniebienia.

(Proporcje na formę o wym. 24x28cm)

CIASTO
- 200ml powideł śliwkowych,
- 50ml rumu,
- 70ml oleju,
- 50g suchego maku,
- 200g mąki pszennej,
- 140g cukru,
- 8g cukru waniliowego,
- 2 łyżki śmietany kwaśnej,
-3/4 łyżeczki sody oczyszczonej.
POLEWA
- 100g białej czekolady,
- 6 łyżek gęstej śmietany 12%.

WYKONANIE
Do powideł wlewam rum - mieszam.
Jajka miksuję z cukrem, cukrem waniliowym, dodaje stopniowo jogurt, olej, mąkę z sodą, na końcu powidła z rumem - wszystko starannie miksuję.
Przekładam masę do formy, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C z termoobiegiem na ok. 25 minut.
Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.
Do rondelka wlewam śmietanę i podgrzewam, wrzucam połamaną białą czekoladę mieszam do uzyskania płynnej konsystencji. Nie doprowadzam do wrzenia.
Polewą smaruję ciasto.
Pozostawiam do zastygnięcia, porcjuję i podaję.

SMACZNEGO!

3 komentarze: