niedziela, 3 listopada 2013

KAWOWE BROWNIE Z ŻURAWINĄ, RODZYNKAMI

(Proporcje na formę o wym. 24 cm)

SKŁADNIKI:
- 200g gorzkiej czekolady + 100g deserowej,
- 160g drobnego cukru,
- 140g mąki pszennej,
- 200g masła,
- 4 małe jajka,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (ja dałam z cykorią),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 50g żurawiny,
- 50g rodzynek.
DODATKOWO
- 100g gorzkiej czekolady.

WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania odpowiedniego garnka, w którym będę póżniej masę miksować.
Zatem wrzucam połamaną na kawałki czekoladę, dodaję posiekane masło, wsypuję cukier, cukier waniliowy i rozpuszczam nie doprowadzając do wrzenia.
Wyłączam grzanie i odstawiam do przestygnięcia.
Do chłodnej masy wbijam kolejno jajka i miksuję na małych obrotach, wsypuję mąkę, kawę, cynamon, szczyptę soli i kontynuuję do połączenia składników.
Na końcu wrzucam bakalie - mieszam.
Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 20 minut.
Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia, polewam gorzką czekoladą.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. pycha czekolada i żurawina czyli to co lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń