piątek, 8 listopada 2013

PLACKI ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ

(Proporcje na ok. 20 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 500g ziemniaków,
- 500g dyni,
- 1 mała czerwona cebulka,
- 3 stołowe łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- olej/oliwa z oliwek.

WYKONANIE
Obrane, opłukane ziemniaki, dynie, cebule ścieram na tarce o dużych oczkach.
Zlewam nadmiar powstałego soku, wbijam jajko, wsypuję mąkę i dodatki smakowe.
Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji (masa być luźna).
Nakładam po łyżce masy na patelnie.
Smażę cienkie placki na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
Odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję z ulubionymi sosami np. pomidorowo - paprykowym.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...