czwartek, 14 listopada 2013

MIRUNA ZAPIEKANA W SOSIE ŚMIATANOWYM Z NATKĄ PIETRUSZKI

Zapraszam do wypróbowania MIRUNY W SOSIE ŚMIETANOWYM - delikatne, smaczne danie nawet dla tych, którzy nie przepadają ogólnie za rybami, podane z tym sosem powinno trafić(!)
Z pewnością pojawi się nie jedna prośba  - dokładkę...;-))

SKŁADNIKI:
- 400g filetu z miruny,
- 2 - 3 stołowe łyżki oleju,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 3/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej.

SOS ŚMIETANOWY  Z NATKĄ PIETRUSZKI
- 250g kwaśnej śmietany,
- 1/2 natki pietruszki,
- 1 duże jajko,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej.

WYKONANIE
Rybę opłukuję, wycieram ręcznikiem papierowym, nacieram sola i pieprzem cytrynowym.
Odstawiam na 15 minut.
Rozgrzewam tłuszcz na patelni, obsypuję mąką i smażę z dwóch stron.
W tym czasie wlewam śmietanę do miseczki, wbijam jajko - roztrzepuję widelcem.
Dodaję posiekaną świeżą nać pietruszki, sól - mieszam.
Gotową rybę przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam sosem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C bez termoobiegu na ok. 10 minut.
Podaję póki gorące.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. nie jadłam jeszcze czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To koniecznie Justyno musisz stratę nadrobić - świetna kompozycja ryba + sos śmietanowy (jeden z moich ulubionych oczywiście podanych na ciepło w duecie z rybą, drugim jest sos chrzanowy podany na zimno;))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń