niedziela, 10 listopada 2013

UDKA/FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY W MAJONEZIE Z TYMIANKIEM

SKŁADNIKI:
- 2 udka + 2 filety z kurczaka/indyka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka chińskiej przyprawy,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.

WYKONANIE
Umyte, osuszone w papierowym ręczniku mięso nacieram solą, przyprawą chińską, papryką.
Układam w naczyniu żaroodpornym.
Majonez łączę z pieprzem i tymiankiem.
Smaruję obficie wierzch ułożonego mięsa i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C z termoobiegiem na ok. 45 minut.
Mięso można wstawić np. z ziemniakami w ziołach - nie robimy wówczas pustego przebiegu.
Obiad gotowy;)
Danie podaję z surówką np.colesław/meksykańską.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Pycha... Kocham wszystko z majonezem :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń