poniedziałek, 28 października 2013

SŁONECZNY SERNIK Z DYNI

DELIKATNY, ODPOWIEDNIO WILGOTNY, PRZEŁAMANY NUTĄ KARDAMONU I WANILII - PRZEPYSZNY!

(Proporcje na formę o wym. 24cm)

CIASTO
- 2 żółtka,
- 170g mąki pszennej,
- 40g cukru,
- 80g masła,
- 16g cukru waniliowego,
- 1/3 łyżeczki soli.

Wszystkie właściwe składniki zagniatam w kulę. Wykładam na dno formy, nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 10 minut.

MASA SEROWO - DYNIOWA
- 500g białego sera MÓJ ULUBIONY (WIELUŃ),
- 500g serka mascarpone,
- 500g dyni,
- 5 dużych jajek,
- budyń waniliowy w proszku (duże/rodzinne opakowanie np.DELECTA),
- 250g cukru,
- 120g masła (temp. pokojowa),
- 16g cukru waniliowego,
- 20g cukru z wanilią i kardamonem (całe opakowanie KAMIS),
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki kurkumy (nada intensywną, słoneczną barwę),

Zaczynam od przygotowania dyni. Obraną kroję w małą kosteczkę układam na blasze wyłożonej folią aluminiową, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C bez termoobiegu na ok. 10 minut.
Po upieczeniu odchylam drzwiczki i pozostawiam do wystygnięcia, po czym przekładam do pojemnika blendera i miksuję na tzw. papkę. Odkładam na bok.
Tymczasem jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję stopniowo masło.
W osobnej misce łączę dwa rodzaje sera i dodaję do masy jajecznej.
Następnie dynię, cukier z wanilią i kardamonem oraz kurkumę.
Całą masę serowo - dyniową delikatnie mieszam i wykładam na podpieczony spód.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C bez termoobiegu na ok. 50 minut.
Po upieczeniu pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

WIERZCH
- 400g dyni,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- sok z pomarańczy,
- ok. 5 - 6 listek mięty.

Do małego rondelka dodaję dynię pokrojoną w kostkę, drobno pokrojone liście mięty, wsypuję cukier, wlewam wyciśnięty sok z pomarańczy i duszę do miękkości dyni.
Gdy płyn zredukuje się, wyłączam grzanie i odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
Blenderem miksuję na jednolita konsystencję.
Musem dyniowym smaruję wierzch sernika.
Schłodzony sernik porcjuję i podaję.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Z kardamonową nutą musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście Justyno;))
    Gin - kardamon i wanilia bardzo subtelnie podkręciły smak, ogólnie nigdy nie pomyślałabym, że w przyszłości będę eksperymentować z dynią - w dzieciństwie nie cierpiałam tego warzywa;)
    A dzisiaj? Jeżeli drób to koniecznie z dynią, ciasto z odpowiednio dobranymi dodatkami - jest cudem;)
    Pozdrawiam - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń