niedziela, 24 listopada 2013

PIERNIK PIWNY

(Proporcje na formę o wym. 12x25cm)

SKŁADNIKI;
- 300ml jasnego piwa,
- 170g miodu,
- 170g cukru (drobnego),
- 400g mąki pszennej,
- 100g masła,
- 2 duże jajka,
- 8 ziarenek pieprzu czarnego,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 7 goździków,
- 1 czubata łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie do przełożenia piernika marmolada różana/powidła śliwkowa,
- POLEWA: sos czekoladowy (przepis niżej) lub 150g gorzkiej/deserowej czekolady.

WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania formy i mieszanki przypraw.
Ziele, pieprz, goździki (wcześniej zmielone) umieszczam w naczynku, dodaję imbir, gałkę, cynamon, kardamon, kurkumę - mieszam łyżeczką do połączenia.
Do rondla, w którym póżniej będę wspomagała się mikserem wsypuję cukier, dodaję miód - podgrzewam do zbrązowienia.
Odstawiam do lekkiego przestygnięcia po czym wlewam piwo o temp. pokojowej.
Mieszając wsypuję przyprawy i stopniowo mąkę z sodą i proszkiem.
Odstawiam  rondel z zawartością na bok, po czym ucieram masło z całymi jajkami.
Masę jajeczną wlewam do rondla i całość bardzo dokładnie miksuję do zniknięcia wszelkich grudek.
Przelewam do tzw. keksówki.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika w temp. 180° C bez termoobiegu na ok. 55 - 60 minut, do suchego patyka.
Po upieczeniu odchylam lekko drzwiczki i trzymam jeszcze w foremce przez ok. 7 minut, wyciągam na kratkę do wystygnięcia i odparowania.
Całkowicie zimny piernik mogę przełożyć wybranym nadzieniem i polać rozpuszczoną czekoladą lub sosem czekoladowym.

SOS CZEKOLADOWY
- 100g czekolady deserowej lub gorzkiej,
- 100ml śmietanki 30%,
- 80g cukru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem (KAMIS).

WYKONANIE
 Do rondelka wlewam mleko, wsypuję kakao, cukier kryształ, cukier z wanilią i kardamonem oraz wrzucam połamaną czekoladę. Na bardzo małym grzaniu podane produkty rozpuszczam - nie zagotowuję.
Cały czas mieszam, żeby składniki nie przywarły do dna. Zdejmuję z ognia i wlewam śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Całość dokładnie mieszam, wstawiam ponownie i na małym grzaniu ciągle mieszając trzymam aż sos zacznie gęstnieć.
Sos podaję w formie polewy do ciast, do wszelkich deserów typu: lody, budyń, naleśniki z owocami itd.

SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. Inspirująco!!! Czegoś takiego szukałam! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy go nie piekłam, choć słyszałam że jest przepyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, ciekawa jestem, jak smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piernik cudny i ta polewa .. już bym wsuwała aż by mi się uszy trzęsły..

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za komentarze;)
    Nawiązując do samego piernika - smaczny, chociaż mając do wyboru jeden z kilku, postawiałabym na jeszcze inny - na bazie jogurtu naturalnego, czarnej porzeczki/ew.powideł śliwkowych, z dużą ilością bakalii (morele/migdały/żurawina/orzechy/skórka pomarańczowa), koniecznie przełożony masą marcepanową i oblany prawdziwą czekoladą. Mój ulubiony! Przepis podam ale już bliżej ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA (strategicznie wrzuciłam parę przepisów w listopadzie, żeby rodzina przez grudzień zdążyła znowu za wypiekami piernikowym zatęsknić -póki co mamy stan przejedzenia;))
    POZDRAWIAM - Anita

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się świetnie! Pyszny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...