wtorek, 5 listopada 2013

SAŁATKA GYROS

SKŁADNIKI:
- 600g filetu z kurczaka/indyka,
- 200g czerwonej cebuli,
- 250g kapusty pekińskiej,
- puszka kukurydzy,
- 100g konserwowej papryki,
- 200g konserwowych ogórków,
- 6 łyżek ketchupu pikantnego,
- 6 łyżek majonezu (można 3 łyżki majonezu + 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego),
- 2 łyżki przyprawy GYROS,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- opcjonalnie 100g fety (o najniższej zawartości tłuszczu).

WYKONANIE
Oczyszczone mięso kroje w cienkie paseczki, to samo czynię  z cebulą. Do miseczki wrzucam mięso, cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypuje przyprawę GYROS - dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 15 minut.
Na rozgrzanej oliwie podsmażam zawartość z miseczki.
Po kilku minutach, gdy mięso się lekko przyrumieni wyłączam grzanie i pozostawiam do przestygnięcia.
W tym czasie przygotowuje pozostałe produkty.
Odsączam na sicie kukurydzę, ogórki, paprykę, ser kroję w kostkę, kapustę w cienkie paseczki, ketchup łączę z majonezem.

Układam kolejno warstwami, najlepiej w szklanej misce.
1. mięso z cebulą i czosnkiem
2. ketchup z majonezem
3. ogórki z papryką
4. kukurydza
5. ketchup z majonezem
6. ser feta
7. kapusta pekińska
Sałatkę wstawiam na noc do lodówki, następnego dnia po "przegryzieniu" jest najsmaczniejsza;)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...