piątek, 22 listopada 2013

ZŁOTE KOSTKI W CZEKOLADZIE I POSYPCE ORZECHOWEJ

'SKROMNA' ALE JAKŻE SMACZNA I SZYBKA ALTERNATYWA DLA CIASTA TYPU:
- MIODOWNIK
- PIERNIK
ZARÓWNO ZŁOTE KOSTKI JAK I MIODOWNIK, PIERNIK DŁUGO ZACHOWUJĄ ŚWIEŻOŚĆ.

 (Proporcje na formę o wym. 24x28cm)

SKŁADNIKI:
- 4 małe jajka,
- 150g miodu,
- 150g cukru (drobnego),
- 100g masła,
- 270g mąki,
- 16g cukru waniliowego,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mleka,
- 200g gorzkiej lub deserowej czekolady,
- 100g grubo posiekanych orzechów włoskich.

WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania formy do pieczenia, smaruję tłuszczem, wykładam pergaminem.
Następnie do garnka, w którym będę mogła miksować dodaję miód, masło, wsypuję cukier, cukier waniliowy - podgrzewam do rozpuszczenia się produktów ciągle mieszając.
Masę odstawiam do przestygnięcia.
Do zimnej dodaję śmietanę - mieszam.
W następnej kolejności wbijam całe jajka - miksuję, mąkę z sodą i proszkiem oraz sol - ponownie miksuję.
Dość płynną masę przelewam do formy.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C bez termoobiegu na ok. 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyka.
Ciasto pozostawiam do przestygnięcia.
Do garnuszka wlewam mleko, wrzucam połamaną czekoladę - mieszając rozpuszczam do uzyskania płynnej konsystencji.
Smaruję wierzch zimnego ciasta.
Posypuję orzechami.
Odstawiam do zastygnięcia polewy po czym kroję w kwadraty i podaję.

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...