niedziela, 19 stycznia 2014

FILET Z INDKA DUSZONY W SOSIE CYTRYNOWO - IMBIROWYM

DANIE GODNE POLECENIA I ABSOLUTNIE NIE CHODZI MI TUTAJ O ZMIANĘ JEDZENIOWYCH PRZYZWYCZAJEŃ ALE ŚWIETNĄ  KOMPOZYCJĘ SMAKOWĄ IMBIR&CYTRYNA.
TO, ŻE MIĘSO JEST GŁÓWNYM ŹRÓDŁEM BIAŁKA BUDUJĄCEGO NASZ ORGANIZM I ZARÓWNO JEGO NADMIAR JAK I NIEDOBÓR TAK SAMO SZKODZI - NIE TRZEBA RACZEJ NIKOGO PRZEKONYWAĆ.
WARTO JEDNAK CZASEM POZWOLIĆ SOBIE NA EKSPERYMENTY SMAKOWE I ZASKOCZYĆ ZAWARTOŚCIĄ TALERZY DOMOWNIKÓW;)
ZAPRASZAM DO PRZEPISU NIŻEJ.

SKŁADNIKI:
- ok. 350g filetu z indyka,
- kawałek imbiru ok.4 cm,
- 1 wyszorowana cytryna,
- 2 łyżki śmietany 12%,
- ok. 160ml bulionu warzywnego,
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej, drobnej,
- 1 łyżka mąki pszennej/kukurydzianej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego,
- ok. 3/4 łyżki oliwy.

WYKONANIE
Umyty, osuszony filet kroję na mniejsze części (ok. 4 cm), posypuję solą,  pieprzem cytrynowym i białym - wcieram przyprawy w mięso.
Z cytryny wyciskam sok do miseczki, obrany imbir ścieram na tarce o drobnych oczkach i dokładam również do miseczki.
Przekładam również mięso i całość dokładnie mieszam.
Wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.
Po tym czasie przekładam zawartość miski do wysokiej patelni typu WOK i na rozgrzanej oliwie przesmażam do momentu, aż mięso się ładnie zetnie.
Gdy mięso straci swoją surowość, w kuchni będzie roznosił się niesamowity aromat - wlewam bulion warzywny.
Duszę całość ok 8 minut na małym grzaniu.
Do śmietany z mąką wlewam 2 łyżki gorącego bulionu i mieszam do połączenia.
Przelewam ponownie do patelni, podgrzewam i pozostawiam jeszcze na kilka minut, aż cała potrawa nabierze mocy smakowej.
Podaję z ryżem.

SMACZNEGO!

1 komentarz: