czwartek, 16 stycznia 2014

PENNE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W SOSIE KOPERKOWYM

MIĘSO W MARYNACIE
- 500g filetu z kurczaka/indyka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka sosu sojowego (ciemny),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/3 łyżeczki drobnej soli (nie przesadzić z ilością - sos sojowy jest słony),
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne.
Mięso umyte, osuszone, pozbawione wszelkich mankamentów kroję w średnią kostkę.
Przekładam z deski do miski i łączę ze wszystkimi dodatkami (łyżką/ręką;)).
Wstawiam do lodówki na minimum 12 godzin, jeżeli jesteśmy ograniczeni czasowo, chociaż na 3 godziny  - mięso jest dobrze doprawione i kruche.

DODATKOWE PRODUKTY
- 500g penne,
- 500g warzyw na patelnię,
- 500ml bulionu warzywnego (przepis na domowy bulion - niżej),
- 200g śmietany 12%,
- 200g serka topionego o smaku śmietankowym (np.HOCHLAND),
- 2 pęczki posiekanego, świeżego koperku,
- opcjonalnie sól, pieprz - inne dodatki smakowe podyktowane tym jak doprawiony jest bulion.

WYKONANIE
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Do rondelka wlewam wcześniej przygotowany bulion warzywny i doprowadzam do wrzenia.
W tym czasie do naczynia blendera wlewam śmietanę, dokładam topione serki i miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do bulionu wrzucam posiekany koperek, natomiast do kremowej śmietany wlewam małą zawartość bulionu w celu zahartowania - mieszam.
Sprawdzam smak, jeżeli jest zbyt łagodny doprawiam wg uznania.
Przygotowany sos odstawiam na swoją kolej.
Mięso przesmażam na dużej patelni, dokładam warzywa i duszę przez parę minut.
Odstawiam na bok.
Przystępuję do budowy w naczyniu żaroodpornym.
Na dno naczynia połowa ilość sosu, połowa makaronu, połowa zawartości patelni z mięsem i warzywami i ponownie - następna część sosu, makaronu i mięsa z warzywami.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C bez termoobiegu na ok 20 minut.

BULION WARZYWNY - BAZA
- 1,5 l wody,
- 200g marchwi,
- 100g pietruszki (korzeń),
- 50g selera (korzeń),
- 50g pora,
- sól do smaku.
OPCJONALNIE
- cebula,
- gałązka lubczyku ogrodowego,
- kapusta włoska,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- ziarenka czarnego pieprzu.

WYKONANIE
Włoszczyznę bardzo starannie myję (por nacinam wzdłuż i wypłukuję pod bieżącą wodą każdy listek), obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach lub kroję w mniejsze kawałki. Wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję na średnim grzaniu przez ok. 50 - 60 minut. Doprawiam do smaku solą (nie należy przesadzić). W zależności od zastosowania wywar przecedzam lub pozostawiam z jarzynami. Wywar warzywny jest bazą, który swoje zastosowanie ma w innych zupach, w przyrządzaniu sosów, gulaszu, w duszeniu warzyw (np. warzywa do ryby po grecku) itd. Ja przygotowuję bulion warzywny w dwóch wariantach tzn. z samych jarzyn i z dodatkiem cebuli, lubczyku oraz ziaren ziela angielskiego i liścia laurowego. Przechowuję w specjalnych pojemniczkach w szufladach w zamrażarce i w zależności od zapotrzebowania - wykorzystuję. 

SMACZNEGO!

1 komentarz: