piątek, 24 stycznia 2014

MUFFINY JABŁKOWO - IMBIROWE Z BEZĄ

DZISIAJ ZAPRASZAM NA NIECO INNĄ WERSJĘ BABECZEK/MUFFINEK Z DODATKIEM STARTEGO IMBIRU I JABŁKA, DO TEGO KONIECZNIE UZUPEŁNIONE BEZĄ.
SĄ TAK SMACZNE, ŻE NIE TRZEBA ZACHĘCAĆ NIKOGO DO KONSUMPCJI;)
LEKKO WILGOTNE Z DELIKATNĄ PIANKĄ BEZOWĄ - ŚWIETNE W DUECIE Z CZEKOLADĄ NA GORĄCO/MLEKIEM Z MIODEM/HERBATĄ IMBIROWĄ Z CYTRYNĄ/KAWĄ Z DODATKIEM CYTRUSÓW.
POLECAM;)
(Proporcje na ok. 10szt.)

SKŁADNIKI SUCHE
- 120g drobnego cukru,
- 160g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru z wanilią i kardamonem,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki soli.

SKŁADNIKI MOKRE
- 2 małe jajka,
- 100ml mleka,
- 60ml oleju
- starte jabłko (ok. 140g),
- 20g startego imbiru.

BEZA
- 2 białka,
- 1 stołowa łyżka cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.

WYKONANIE
Zaczynam od rozgrzania piekarnika do 200° C bez termoobiegu.
W jednej misce przygotowuję składniki suche po czym mieszam łyżką do połączenia.
W drugiej misce przygotowuję produkty mokre, które łączę najpierw ze startym na tarce o drobnych oczkach jabłkiem (wcześniej umyłam, obrałam ze skórki, pozbawiłam gniazda nasiennego), obranym i również startym na tarce imbirem.
Do składników mokrych wsypuję suche i mieszam tylko do połączenia.
Wykładam masę do papilotek do 3/4 wysokości, wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.
W tym czasie ubijam białka, wsypuję cukier i pod koniec ubijania wlewam sok z cytryny.
Po solidnej łyżeczce sztywnej bezy nakładam na każdą babeczek.
Wsuwam blachę z babeczkami ponownie do piekarnika, zmniejszam temp. do 180° C i trzymam ok. 7 minut, do lekkiego zbrązowienia.
Wykładam muffinki na kratkę do lekkiego przestygnięcia.
Podaję w zależności od upodobań domowników lekko ciepłe lub zimne.

 SMACZNEGO!

1 komentarz: