niedziela, 12 stycznia 2014

SZAFIROWE PTASIE MLECZKO W MLECZNEJ CZEKOLADZIE

SZAFIROWE PTASIE MLECZKO NIE ZACHWYCA ESTETYKĄ ALEEE... ZACHWYCI SMAKIEM;)
I DLATEGO POWODU WARTO POŚWIĘCIĆ TROSZKĘ CZASU - DLA ROZKOSZY PODNIEBIENIA(!).

SKŁADNIKI:
- 400ml śmietanki 30%,
- 200g serka - MÓJ ULUBIONY WIELUŃ,
- laska wanilii,
- 100g cukru pudru,
- 2 galaretki SZAFIROWE (WODZISŁAW),
- 200g czekolady mlecznej,
- 50g masła,
- kolorowa posypka

WYKONANIE
W rondelku podgrzewam śmietanę z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii, dokładam serek i mieszam na małym grzaniu do połączenia produktów, na końcu wsypuję galaretki.
Mieszam trzepaczką na jednolitą masę.
Masy nie doprowadzam do wrzenia.
Zakręcam grzanie.
Płynną masę przekładam do silikonowej formy o średnicy 15cm.
Wstawiam do lodówki do stężenia na ok. 3 godziny.
Kroję w dowolną kostkę.
W rondelku na małym grzaniu rozpuszczam masło, dokładam połamane czekolady.
Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowane kosteczki układam na kratce, polewam małym strumykiem czekolady.
Odstawiam do zastygnięcia.
Gotowe posypuje posypką ale to już indywidualnie;-))

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Słodycze <3 Ptasie mleczko wielbię, ale czemu ono musi być takie tuczące?

    OdpowiedzUsuń
  2. zostało przygotowane z myślą dla dzieci, one póki co nie muszą liczyć kalorii...zawsze można pominąć serek, do czekolady też nie trzeba ewentualnie dodawać masła i ogólnie mleczną czekoladę można zastąpić gorzką lub wcale jej nie używać;)
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń