poniedziałek, 13 stycznia 2014

MUFFINKI Z FETĄ, OLIWKAMI, PESTKAMI DYNI

(Proporcje na 11 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 250g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki oregano,
- 1 duże jajko,
- 50ml oleju,
- 200ml mleka 2%,
- 70g zielonych oliwek (mogą być ciemne, u nas wolą zielone;))
- 1/3 opakowania sera fety o najniższej zawartości tłuszczu,
- garść pestek z dyni.

WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania foremek silikonowych, odpalam piekarnik do 200° C, przygotowuję oliwki (wcześniej odsączam ze słonej zalewy), ser feta kroję w kosteczkę.
Do miski wsypuję składniki suche, mąkę, dodatki smakowe, proszek do pieczenia.
Łączę ze składnikami mokrymi.
Wbijam roztrzepane jajko, wlewam mleko i olej.
Dość szybko mieszam tylko do połączenia ze sobą.
Dokładam oliwki (moje są małe więc w całości/można przekroić na pół) oraz fetę.
Starannie aczkolwiek dokładnie mieszam tak żeby zachowały się kosteczki sera w całości.
Napełniam ciastem foremki do 3/4 wysokości.
Wierzch posypuję pestkami dyni.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika, zmniejszam grzanie do 180° C i trzymam ok. 15 - 20 minut, do suchego patyczka.
Gotowe wykładam na kratkę do odparowania, przestygnięcia.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz