czwartek, 23 stycznia 2014

PIZZA Z PODWÓJNYM SEREM

(Proporcje na formę o średnicy 32cm)

CIASTO
- 300g mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- ok.160ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka przyprawy ziołowej do pizzy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki soli.

WIERZCH
- 400g żółtego sera tylżyckiego/ementalskiego/gouda/podlaskiego/cheddar - dowolny.
- 200g szynki z indyka,
- 150g pieczarek (pokrojonych w plastry, przesmażone),
- 2 solidne łyżki dowolnego sosu pomidorowego (użyłam 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki oregano, przeciśnięty mały ząbek czosnku, 1 łyżka koncentratu  pomidorowego),
- dowolne dodatki typu: pomidory/kukurydza/czerwona fasola z puszki/kapary/oliwki ciemne lub zielone/ogórek kwaszony - u mnie dzisiaj bez żadnych dodatków poza ogórkiem - takie specjalne życzenie córki;)),
- opcjonalnie mięso drobiowe (wykorzystałam to co pozostało z rosołu czyli mięso ze skrzydełek),
- 1 łyżeczka oregano.

WYKONANIE
Z podanych składników na ciasto, wyrabiam elastyczne ciasto drożdżowe (drożdże mieszam z 1 łyżeczką cukru, po czym przelewam na stolnicę do pozostałych produktów).
Natłuszczam małą ilością oliwy dłonie, następnie formę do pizzy i wykładam ciasto na blaszkę.
Pozostawiam do lekkiego wyrośnięcia po czym przygotowuję sos i pozostałe produkty na wierzch ciasta.
Rozprowadzam sos po całej powierzchni zostawiając dookoła wolny margines.
Układam wierzch tzn. 250g startego na dużych oczkach sera, następnie pieczarki, startą na dużych oczkach szynkę, pokrojone w kosteczkę dwa ogórki oraz mięso drobiowe.
Całość przykrywam pozostałą ilością startego sera - 150g, przyprószam oregano.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C bez termoobiegu na ok. 20 minut.
 Po upieczeniu wykładam na kratkę, porcjuję i podaję z ulubionymi sosami np. diabelski - pomidorowy, czosnkowy/meksykański/inny.

SMACZNEGO!

1 komentarz: