piątek, 5 kwietnia 2013

SCHAB ZAPIEKANY POD POMIDOROWYM SOSEM Z PIECZARKAMI

(Proporcje dla 3 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 500g schabu (bez kości) + sól morska + pieprz czarny + papryka pikantna,
- 2 jajka,
- zmielone płatki kukurydziane do panierowania,
- 300g pieczarek + 1 średnia cebula + sól morska + pieprz czarny,
- 1/2szkl bulionu (domowego),
- 100g fety,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sól, pieprz (opcjonalnie, nie użyłam),
- olej.

WYKONANIE
Schab myję, osuszam, kroję na plastry grubości ok.1 cm, nacieram z dwóch stron solą, pieprzem, papryką. Kotlety panieruję w jajku, następnie w płatkach kukurydzianych. Smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Oczyszczone pieczarki kroję w plasterki, cebulę w pióra i smażę, doprawiam solą i pieprzem. Do rondelka wlewam bulion, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy, rozkruszony ser feta, bazylię - dokładnie mieszam. W przygotowanym naczyniu żaroodpornym (posmarować wg uznania masłem/olejem) układam warstwę pieczarek i cebuli, następnie schab, ponownie układam warstwę pieczarek i cebuli, całość zalewam sosem pomidorowym. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.20 - 30 minut. Podaję z pieczonymi ziemniakami.

SMACZNEGO!

TRUFEL

(Proporcje na formę o wym.23x35cm)

SKŁADNIKI NA CIEMNY BISZKOPT
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 70g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 20g kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

MASA TRUFLOWA
- 3/4szkl mleka 3,2% (poj.250ml),
- 3 żółtka,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 300g trufli (cukierki),
- 20ml spirytusu,
- 3 łyżki cukru,
- 50ml gorącej (nie wrzącej) wody + 2 łyżki żelatyny.

DODATKOWO
- 80g zmielonych orzechów włoskich,
- 3 łyżki masy krówkowej.

WYKONANIE
Do rondelka wlewam mleko, dodaję trufle, połamaną czekoladę, wsypuję cukier - rozpuszczam (nie doprowadzam masy do wrzenia). Odstawiam masę na bok, dodaję żółtka i energicznie mieszam. Następnie wlewam spirytus. Na samym końcu wlewam rozpuszczoną żelatynę (ostudzoną), dokładnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. W tym czasie przygotowuję upieczony wcześniej biszkopt, wykładam masę krówkową i rozprowadzam. Wylewam masę truflową. Posypuję wierzch zmielonymi orzechami. Wstawiam ciasto do lodówki (lub w inne chłodne miejsce) na 1 godzinę do schłodzenia.

MÓJ KOMENTARZ
Ciasto idealne na podniosłe uroczystości, właściwie na każdą ważną okazję. Bardzo czekoladowe, bardzo truflowe. Poezja smaku:) Polecam.

SMACZNEGO!


środa, 3 kwietnia 2013

FRANCUSKIE ŁÓDECZKI Z ANANASEM

(Proporcje na ok.17 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok.35x42cm),
kilka łyżek sosu z winem (lub inny),
- 6 plastrów ananasa z puszki,
- gruboziarnisty cukier kryształ do posypania.

WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 200°C. Ciasto francuskie smaruję sosem, wykrawam kółka, nakładam kawałki ananasa. Formuję łódeczki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Posypuję gruboziarnistym cukrem.

MÓJ KOMENTARZ
Gdy jesteśmy pochłonięci wieloma zajęciami lub z jakichś powodów spada nasza aktywność fizyczna i umysłowa, a za chwilę pojawią się zapowiedziani goście, warto w takich sytuacjach zastosować "awaryjne wyjście" tzn. mieć w rezerwie mrożone ciasto francuskie. Ja dzisiaj pozwoliłam sobie nie tylko na takie proste rozwiązanie ale dostałam mały bonus - wsparcie od córki. Zatem pomysł i wykonanie należy do niej.

SMACZNEGO!


ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z NADZIENIEM SEROWO - BAKALIOWYM

(Proporcje na ok.6 sztuk, średnica mojej patelni 26cm)

SKŁADNIKI:
- 1szkl. mleka (poj.250ml),
- 3/4szkl. maślanki naturalnej (poj.250ml),
- 200g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli.

NADZIENIE
- 200g serka MÓJ ULUBIONY - WIELUŃ (może być inny),
- 30g rodzynek + 30g suszonych śliwek,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO
- sos z winem - wyśmienity
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

WYKONANIE
Wszystkie składniki miksuję na idealną konsystencję. Wlewam ciasto na rozgrzaną patelnię i smażę cienkie naleśniki. Do serka dodaję gęstą śmietanę, cukier puder, oraz drobno pokrojone bakalie - mieszam. Nakładam nadzienie serowo- bakaliowe na naleśniki, zwijam w rulony, układam w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.25 - 30 minut. Gotowe naleśniki polewam sosem z winem (przepis wyżej pod linkiem).

SMACZNEGO!

KOTLETY Z SERA I RYŻU

(Proporcje na ok.7 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 100g białego, długoziarnistego ryżu (suchy),
- 100g żółtego sera,
- 2 łyżki rzeżuchy (opcjonalnie),
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki łagodnej papryki,
- 40g płatków kukurydzianych + 1/2 łyżeczki łagodnej papryki.

WYKONANIE
Ryż gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ryż osączam, przekładam z torebki do miski, dodaję starty żółty ser, rzeżuchę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Formuję kotleciki. Panieruję w płatkach kukurydzianych (zmielone i wymieszane z papryką). Smażę na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Gotowe.

SMACZNEGO!

SKRZYDEŁKA W MARYNACIE

SKŁADNIKI:
- 1kg skrzydełek z kurczaka,
- 3 łyżki soku z pomarańczy,
- 1 łyżka naturalnego miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 3 kulki jałowca (rozgnieść w moździerzu),
- 3/4 łyżeczki soli morskiej.

WYKONANIE
Skrzydełka myję, osuszam i odcinam części lotne. Przyrządzam marynatę, do naczynka dodaję wszystkie właściwie składniki - mieszam. Nacieram skrzydełka marynatą. Przekładam do żaroodpornego naczynia i wstawiam do lodówki na 6 godzin. Wyciągam z lodówki i przygotowuję do pieczenia. Nagrzewam piekarnik do 180°C wstawiam skrzydełka na ok. 50 minut (w trakcie pieczenia skrzydełka co jakiś czas podlewam sosem z dna naczynia). W tak przygotowanej marynacie skrzydełka nadają się na grilla lub upieczone w piekarniku jako przekąska. Mi zależało dzisiaj na podaniu obiadu, który zabierze mało czasu więc padło na skrzydełka z kotletami z sera i ryżu. Świetnym dodatkiem będzie sałatka z czerwonej papryki. Polecam:)

SMACZNEGO!

wtorek, 2 kwietnia 2013

KOKOSANKI Z CZEKOLADĄ

(Proporcje na ok. 30szt)

SKŁADNIKI:
- 2 białka,
- 200g wiórków kokosowych,
- 80g masła,
- 100g cukru pudru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 80g gorzkiej czekolady (opcjonalnie),
- 1/2 buteleczki aromatu migdałowego,
- szczypta soli.

WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 180°C. Masło (miękkie) ucieram z cukrem, wsypuję wiórki kokosowe, mąkę pszenną, wlewam aromat, ubite białka ze szczyptą soli, dodaję drobno pokrojoną czekoladę (nie posiekaną). Całość dokładnie mieszam, formuję kuleczki i układam na przygotowanej blasze. Wstawiam do piekarnika na ok.15 minut do zrumienienia. Zostawiam do wystygnięcia. Gotowe.

MÓJ KOMENTARZ
Jeżeli wolimy kokosanki bez dodatków to oczywiście czekolady nie dodajemy - obie wersje są smaczne i do przyjęcia. W kokosankach dopatruję się samych zalet:
- proste w przygotowaniu,
- nie potrzeba wiele rzeczonego czasu,
- świetnie smakują.
Gdy spodziewamy się gości, a mamy ważniejsze tematy do opracowania/przemyślenia takie przepisy są bezcenne:) Zatem polecam:)

SMACZNEGO!


BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...