środa, 3 kwietnia 2013

FRANCUSKIE ŁÓDECZKI Z ANANASEM

(Proporcje na ok.17 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok.35x42cm),
kilka łyżek sosu z winem (lub inny),
- 6 plastrów ananasa z puszki,
- gruboziarnisty cukier kryształ do posypania.

WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 200°C. Ciasto francuskie smaruję sosem, wykrawam kółka, nakładam kawałki ananasa. Formuję łódeczki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Posypuję gruboziarnistym cukrem.

MÓJ KOMENTARZ
Gdy jesteśmy pochłonięci wieloma zajęciami lub z jakichś powodów spada nasza aktywność fizyczna i umysłowa, a za chwilę pojawią się zapowiedziani goście, warto w takich sytuacjach zastosować "awaryjne wyjście" tzn. mieć w rezerwie mrożone ciasto francuskie. Ja dzisiaj pozwoliłam sobie nie tylko na takie proste rozwiązanie ale dostałam mały bonus - wsparcie od córki. Zatem pomysł i wykonanie należy do niej.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Szybkie, proste i pyszne ;) a córka widzę zmysł po mamusi odziedziczyła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Agatko za miłe słowa - córka ucieszy się po tym komplemencie, rośnie gdy ktoś jej przypisuje cechy po mamusi:))

    OdpowiedzUsuń