środa, 3 kwietnia 2013

SKRZYDEŁKA W MARYNACIE

SKŁADNIKI:
- 1kg skrzydełek z kurczaka,
- 3 łyżki soku z pomarańczy,
- 1 łyżka naturalnego miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 3 kulki jałowca (rozgnieść w moździerzu),
- 3/4 łyżeczki soli morskiej.

WYKONANIE
Skrzydełka myję, osuszam i odcinam części lotne. Przyrządzam marynatę, do naczynka dodaję wszystkie właściwie składniki - mieszam. Nacieram skrzydełka marynatą. Przekładam do żaroodpornego naczynia i wstawiam do lodówki na 6 godzin. Wyciągam z lodówki i przygotowuję do pieczenia. Nagrzewam piekarnik do 180°C wstawiam skrzydełka na ok. 50 minut (w trakcie pieczenia skrzydełka co jakiś czas podlewam sosem z dna naczynia). W tak przygotowanej marynacie skrzydełka nadają się na grilla lub upieczone w piekarniku jako przekąska. Mi zależało dzisiaj na podaniu obiadu, który zabierze mało czasu więc padło na skrzydełka z kotletami z sera i ryżu. Świetnym dodatkiem będzie sałatka z czerwonej papryki. Polecam:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz