SKŁADNIKI:
- 500g schabu (bez kości) + sól morska + pieprz czarny + papryka pikantna,
- 2 jajka,
- zmielone płatki kukurydziane do panierowania,
- 300g pieczarek + 1 średnia cebula + sól morska + pieprz czarny,
- 1/2szkl bulionu (domowego),
- 100g fety,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sól, pieprz (opcjonalnie, nie użyłam),
- olej.
WYKONANIE
Schab myję, osuszam, kroję na plastry grubości ok.1 cm, nacieram z dwóch stron solą, pieprzem, papryką. Kotlety panieruję w jajku, następnie w płatkach kukurydzianych. Smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Oczyszczone pieczarki kroję w plasterki, cebulę w pióra i smażę, doprawiam solą i pieprzem. Do rondelka wlewam bulion, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy, rozkruszony ser feta, bazylię - dokładnie mieszam. W przygotowanym naczyniu żaroodpornym (posmarować wg uznania masłem/olejem) układam warstwę pieczarek i cebuli, następnie schab, ponownie układam warstwę pieczarek i cebuli, całość zalewam sosem pomidorowym. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.20 - 30 minut. Podaję z pieczonymi ziemniakami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz