piątek, 5 kwietnia 2013

TRUFEL

(Proporcje na formę o wym.23x35cm)

SKŁADNIKI NA CIEMNY BISZKOPT
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 70g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 20g kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

MASA TRUFLOWA
- 3/4szkl mleka 3,2% (poj.250ml),
- 3 żółtka,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 300g trufli (cukierki),
- 20ml spirytusu,
- 3 łyżki cukru,
- 50ml gorącej (nie wrzącej) wody + 2 łyżki żelatyny.

DODATKOWO
- 80g zmielonych orzechów włoskich,
- 3 łyżki masy krówkowej.

WYKONANIE
Do rondelka wlewam mleko, dodaję trufle, połamaną czekoladę, wsypuję cukier - rozpuszczam (nie doprowadzam masy do wrzenia). Odstawiam masę na bok, dodaję żółtka i energicznie mieszam. Następnie wlewam spirytus. Na samym końcu wlewam rozpuszczoną żelatynę (ostudzoną), dokładnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. W tym czasie przygotowuję upieczony wcześniej biszkopt, wykładam masę krówkową i rozprowadzam. Wylewam masę truflową. Posypuję wierzch zmielonymi orzechami. Wstawiam ciasto do lodówki (lub w inne chłodne miejsce) na 1 godzinę do schłodzenia.

MÓJ KOMENTARZ
Ciasto idealne na podniosłe uroczystości, właściwie na każdą ważną okazję. Bardzo czekoladowe, bardzo truflowe. Poezja smaku:) Polecam.

SMACZNEGO!


1 komentarz: