środa, 3 kwietnia 2013

KOTLETY Z SERA I RYŻU

(Proporcje na ok.7 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 100g białego, długoziarnistego ryżu (suchy),
- 100g żółtego sera,
- 2 łyżki rzeżuchy (opcjonalnie),
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki łagodnej papryki,
- 40g płatków kukurydzianych + 1/2 łyżeczki łagodnej papryki.

WYKONANIE
Ryż gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ryż osączam, przekładam z torebki do miski, dodaję starty żółty ser, rzeżuchę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Formuję kotleciki. Panieruję w płatkach kukurydzianych (zmielone i wymieszane z papryką). Smażę na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Gotowe.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz