wtorek, 2 kwietnia 2013

KOKOSANKI Z CZEKOLADĄ

(Proporcje na ok. 30szt)

SKŁADNIKI:
- 2 białka,
- 200g wiórków kokosowych,
- 80g masła,
- 100g cukru pudru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 80g gorzkiej czekolady (opcjonalnie),
- 1/2 buteleczki aromatu migdałowego,
- szczypta soli.

WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 180°C. Masło (miękkie) ucieram z cukrem, wsypuję wiórki kokosowe, mąkę pszenną, wlewam aromat, ubite białka ze szczyptą soli, dodaję drobno pokrojoną czekoladę (nie posiekaną). Całość dokładnie mieszam, formuję kuleczki i układam na przygotowanej blasze. Wstawiam do piekarnika na ok.15 minut do zrumienienia. Zostawiam do wystygnięcia. Gotowe.

MÓJ KOMENTARZ
Jeżeli wolimy kokosanki bez dodatków to oczywiście czekolady nie dodajemy - obie wersje są smaczne i do przyjęcia. W kokosankach dopatruję się samych zalet:
- proste w przygotowaniu,
- nie potrzeba wiele rzeczonego czasu,
- świetnie smakują.
Gdy spodziewamy się gości, a mamy ważniejsze tematy do opracowania/przemyślenia takie przepisy są bezcenne:) Zatem polecam:)

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. pysznie wglądają chętnie bym jedną zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justyno, niestety nic nie zostało, prawdopodobnie dzisiaj kolejni goście zatem coś ekspresowego przygotuję - zapraszam (po południu:))

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...