(Proporcje na ok. 30szt)
SKŁADNIKI:
- 2 białka,
- 200g wiórków kokosowych,
- 80g masła,
- 100g cukru pudru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 80g gorzkiej czekolady (opcjonalnie),
- 1/2 buteleczki aromatu migdałowego,
- szczypta soli.
WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 180°C. Masło (miękkie) ucieram z cukrem, wsypuję wiórki kokosowe, mąkę pszenną, wlewam aromat, ubite białka ze szczyptą soli, dodaję drobno pokrojoną czekoladę (nie posiekaną). Całość dokładnie mieszam, formuję kuleczki i układam na przygotowanej blasze. Wstawiam do piekarnika na ok.15 minut do zrumienienia. Zostawiam do wystygnięcia. Gotowe.
MÓJ KOMENTARZ
Jeżeli wolimy kokosanki bez dodatków to oczywiście czekolady nie dodajemy - obie wersje są smaczne i do przyjęcia. W kokosankach dopatruję się samych zalet:
- proste w przygotowaniu,
- nie potrzeba wiele rzeczonego czasu,
- świetnie smakują.
Gdy spodziewamy się gości, a mamy ważniejsze tematy do opracowania/przemyślenia takie przepisy są bezcenne:) Zatem polecam:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
pysznie wglądają chętnie bym jedną zjadła:)
OdpowiedzUsuńJustyno, niestety nic nie zostało, prawdopodobnie dzisiaj kolejni goście zatem coś ekspresowego przygotuję - zapraszam (po południu:))
OdpowiedzUsuń