sobota, 21 września 2013

BRZOSKWINIÓWKA

SKŁADNIKI:
- 1 kg dojrzałych owoców (waga dotyczy samych owoców pozbawionych pestek) + 4 pestki,
- 350g cukru,
- 250ml spirytusu,
- 250ml przegotowanej (zimnej) wody.

WYKONANIE
Umyte, pozbawione pestek owoce kroję w dużą kostkę. Wrzucam do dużego słoja wraz z 4 pestkami, zasypuję cukrem, wlewam przegotowaną, zimną wodę oraz spirytus. Wstrząsam konkretnie słojem i odstawiam na 3 miesiące (im dłużej tym lepiej) w ciemne miejsce np. do szafki/spiżarni.
Po upłynięciu odpowiedniego czasu przefiltrowany płyn (przez gazę/gęste sito) rozlewam do wyparzonych butelek (rozlewam do małych - 300ml), zakręcam i odstawiam na odpowiednie okazje;)

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. ojeju jeju jakie to musi być pyszne!!!

    Pozdrawiam!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. SYLWESTER co raz bliżej....;-)
    Pozdrawiam - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...