SKŁADNIKI:
- ok.320g fileta śledziowego w oleju a' la matjas,
- ok.160g cebuli (2 sztuki),
- 80ml db jakości oleju,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 1 duży liść laurowy,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 400ml wody.
WYKONANIE
Jeżeli przeszkadza nam "słoność" śledzi to moczymy je w wodzie ok. 30 - 50 minut w zależności na jakim efekcie nam zależy. Najlepszym sposobem jest odkroić paseczek i spróbować, wówczas będzie wszystko jasne;)
Następnie osączone z wody śledzie kroję w niewielkie kawałki. W rondelku zagotowuję wodę, wrzucam cebulę pokrojoną w cienkie pióra, wrzucam ziele oraz liść, na końcu dodaję miód, wlewam ocet winny i olej - mieszam. Wyłączam grzanie i odstawiam do przestygnięcia.
Śledzie zalewam zimną zalewą. Najlepsze po przegryzieniu smaków - po ok. 60 minutach.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
lubie rybki w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuń